Zorg bij kanker
Wat is zorg bij kanker?
De meeste mensen die kanker hebben, maken een onzekere en moeilijke tijd mee. Vanwege hun ziekte zijn ze niet fit. Toch moeten ze vaak een zware behandeling ondergaan waarvan ze niet weten hoe die zal uitpakken. Ze hebben veel vragen en lopen tegen een heleboel emoties aan, zoals angst, weerstand en hoop. De oncologieverpleegkundige beantwoordt uw vragen. Ze helpt bij de verwerking van alle veranderingen. U kunt bij haar terecht vanaf het moment dat u te horen heeft gekregen dat u kanker heeft tot na de behandeling.
De oncologieverpleegkundige is gespecialiseerd in kanker. Ze ondersteunt u en uw gezin waar nodig.
Wat doet de oncologieverpleegkundige?
Onze oncologieverpleegkundige helpt u omgaan met uw ziekte, de emoties die daarbij komen kijken en de bijwerkingen van uw behandeling.
Ze beantwoordt al uw vragen, zoals:
- Wat kan ik verwachten van de behandeling?
- Welke bijwerkingen kan ik krijgen?
- Kan ik daar zelf nog iets tegen doen?
- Wie zorgt er straks voor mijn gezin?
- Wat moet ik doen als de chemotherapie niet werkt?
- Is het normaal dat ik zo moe ben?
- Moet ik zelf die pruik betalen of wordt dat vergoed?
Uitleg over behandeling
De oncologieverpleegkundige bespreekt uw ziekte en uw behandeling uitgebreid met u. Ze komt regelmatig op huisbezoek, maar u kunt haar ook altijd telefonisch of per mail om ondersteuning of informatie vragen. U kunt haar alles voorleggen. Zij vraagt hoe het met u gaat: eet u goed, heeft u pijn, werkt u nog en lukt dat, bent u moe of emotioneel, welke medicijnen slikt u enzovoort. Ze geeft u advies over uw voeding, de verzorging van uw huid en over hulpmiddelen zoals pruiken.
Locaties
In het kaartje hieronder ziet u waar Pantein zorg bij kanker aanbiedt.
Wat kost de oncologieverpleegkundige?
Zorg bij kanker door de oncologieverpleegkundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering door uw zorgverzekeraar. Hiervoor geldt geen eigen risico en hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.
Indicatie (zorglegitimatie) aanvragen
Om zorg van een oncologieverpleegkundige te krijgen heeft u een indicatie, ook wel zorglegitimatie nodig. Verzekeraars hebben met zorgorganisaties afgesproken dat een wijkverpleegkundige samen met de klant en de partner/familie kijkt welke zorg nodig is. De afspraken die zij samen maken (welke zorg en hoeveel) worden vastgelegd in een zorgplan.
Afspraak maken met de oncologieverpleegkundige of een vraag stellen
Meestal zal uw huisarts of uw medisch specialist uit het ziekenhuis de hulp van de oncologieverpleegkundige aanvragen.
Wilt u zelf een afspraak maken of een vraag stellen, neem dan contact met ons op via tel. 0900-8803 (lokaal tarief) of stuur een mail naar oncologie.thuiszorg@pantein.nl. Vermeld in uw bericht duidelijk het onderwerp, uw naam, emailadres en telefoonnummer.