Veel lof voor zorg en ondersteuning bij dementie in regio MooiMaasvallei

Publicatiedatum: 12 februari 2025

In de regio MooiMaasvallei (Land van Cuijk en Noord-Limburg) wonen naar schatting 2170 mensen met dementie. In 2040 zal dit aantal volgens een schatting van Alzheimer Nederland toenemen tot 3790. 


Mensen met een zorgvraag wonen zo lang mogelijk thuis. Nivel onderzocht voor de regio MooiMaasvallei de impact van mantelzorg op het leven van mantelzorgers, hun ervaringen met begrip en ondersteuning en hun gebruik en waardering van professionele zorg en ondersteuning.

 

De 122 mantelzorgers in de regio MooiMaasvallei die aan het onderzoek deelnamen, zorgen gemiddeld 32 uur per week voor hun naaste. Ondersteuning vanuit de sociale omgeving en professionele zorg helpt mensen met dementie en hun mantelzorgers om het langer thuis vol te blijven houden. 58% durft hulp te vragen aan de omgeving. En 16% van de deelnemers aan het onderzoek krijgt ook ongevraagd hulp vanuit de omgeving. Zo’n 15% geeft aan meer mensen nodig te hebben die af en toe willen helpen. Mia Stevens, senior-ouderenverpleegkundige: “Het helpt beide partijen als je een concreet verzoek of aanbod doet. Je kunt bijvoorbeeld vragen of iemand het fijn vindt als je iedere week een keertje voor hem/haar kookt. Of als mantelzorger kun je vragen of iemand op maandag om 19.00 uur even jouw partner gezelschap kan houden, zodat je dan naar de bieb kunt.”

 

Professionele zorg en ondersteuning
Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 84% van de mantelzorgers van een thuiswonende naaste, begeleiding van een ouderenverpleegkundige krijgt. De ouderenverpleegkundige (ook wel casemanager dementie genoemd) is een speciaal opgeleide verpleegkundige die cliënten en hun mantelzorgers informatie over dementie kan geven. Ook geeft zij advies en informatie over de beschikbare zorg en ondersteuning in de regio. De ouderenverpleegkundigen in regio MooiMaasvallei zijn in dienst van Pantein of GGZ Oost-Brabant.


Naast de ouderenverpleegkundige speelt ook de huisarts een belangrijke rol bij het opstarten van professionele zorg en ondersteuning. Mia Stevens: “De ouderenverpleegkundige onderhoudt tijdens het begeleidingstraject ook nauw contact met de huisarts. We zien vaak dat met onze begeleiding het aantal vragen aan de huisarts afneemt. Maar de huisarts blijft natuurlijk altijd het aanspreekpunt voor medische vragen.”

 

Waardering

Mantelzorgers in de regio MooiMaasvallei, die aan het onderzoek meewerkten, hebben veel waardering voor de professionele zorg en ondersteuning. 81% vindt dat de zorg en ondersteuning die zij en hun naaste krijgen, aansluit bij wat zij nodig hebben. Landelijk gezien is dit cijfer iets lager, namelijk 72%. Mantelzorgers waarderen het totale aanbod aan zorg en ondersteuning in de regio MooiMaasvallei gemiddeld met een 7,9. Mia Stevens: “Het is fantastisch dat we zoveel waardering voor ons werk krijgen. En vanuit onze kant waarderen we de samenwerking met de cliënt, familie en omgeving enorm. We doen het echt samen.”

 

Heeft u ook behoefte aan (gratis) ondersteuning van een ouderenverpleegkundige? Neem dan contact met hen op via tel. 0900 – 8803. Uw huisarts kan u ook aanmelden.