Samen werken aan een dementievriendelijk Uden

Publicatiedatum: woensdag 17 april

Eind maart was de startbijeenkomst van Dementievriendelijk Uden. Een werkgroep die bestaat uit Pantein, de Bibliotheek, BrabantZorg, ONS Welzijn, Stichting Alzheimer Nederland en Area heeft met de gemeente Uden (inclusief Volkel en Odiliapeel) een plan gemaakt hoe dit vorm kan krijgen.


Rian Pashouwers, leerling verpleegkundige team Volkel-Odiliapeel Pantein en lid van de werkgroep: ‘’we willen dat mensen met dementie en mantelzorgers zich gehoord voelen en volwaardige leden van de samenleving zijn. Er zijn steeds meer mensen met dementie. Iedereen kent wel iemand die hier mee te maken heeft. Het grootste deel (70%) van de mensen met dementie woont nog gewoon thuis. Het is belangrijk dat de woonomgeving voor deze kwetsbare inwoners, aansluit bij wat zij nodig hebben om zelfstandig te blijven wonen”.

Bekendheid geven aan dementie
“Iedereen kan helpen om mensen met dementie op hun gemak te laten voelen. Dan is het wel handig als je de symptomen kent en weet hoe je in bepaalde situaties kunt helpen. Dit gebeurt onder andere door medewerkers van organisaties die veel met ouderen in contact komen hierin te trainen. Een mooi initiatief zijn de online trainingen op www.samendementievriendelijk.nl. Het zou goed zijn als veel mensen en beroepsgroepen, van supermarktmedewerkers, politie tot (sport)verenigingen een training volgen. Zo werken we samen aan een dementievriendelijk Uden”.

Informatiebijeenkomsten dementievriendelijke gemeente
Naast trainingen wordt ook voorlichting gegeven over het herkennen en omgaan met dementie. Iedereen die zich betrokken voelt bij het thema dementie is van harte welkom. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Toegang is gratis.
Woensdag 17 april
Gemeenschapshuis Terra Victa, Oudedijk 55, Odiliapeel
Donderdag 6 juni
Gemeenschapshuis de Schakel, Reestraat 49, Volkel