Nationale Voorleeslunch in zorgcentra Pantein

Publicatiedatum: 27 september 2022

Op vrijdag 7 oktober 2022 wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. 


In samenwerking met BiblioPlus nemen ook de volgende zorgcentra van Pantein hieraan deel: Madeleine (Boxmeer), Castella (Cuijk), Op ’t Hoogveld (Sint Anthonis) en Norbertushof (Gennep). Ter gelegenheid van de tiende editie van De Nationale Voorleeslunch schreven maar liefst drie auteurs dit jaar een speciaal Voorleeslunchverhaal; Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. De bewoners van de deelnemende zorgcentra van Pantein kunnen gaan genieten van één van deze prachtige Voorleeslunchverhalen.

 

Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen BiblioPlus en Zorgcentra Pantein hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. De bibliotheek heeft een belangrijke rol in het sociale domein.

 

De Nationale Voorleeslunch, die jaarlijks plaatsvindt op Nationale Ouderendag, laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

 

Uitzending op tv
Speciaal voor de Voorleeslunch schreven Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abolah een Voorleeslunchverhaal. Dankzij Omroep MAX worden deze drie verhalen op Nationale Ouderendag ook uitgezonden op NPO 1, voorgelezen door de schrijvers zelf. Hun verhalen nodigen de toehoorders uit om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan.

 

Over de Nationale Voorleeslunch
De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen de KB nationale bibliotheek, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, Nederlands Letterenfonds, Stichting CPNB, Stichting Lezen, Stichting Lezen en Schrijven, Taalunie en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De Leescoalitie wil dat zo veel mogelijk mensen lezer worden, zodat zij goed kunnen functioneren in onze geletterde samenleving.