Langer thuis wonen door dagbesteding met ruime openingstijden

Publicatiedatum: 29 januari 2024

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat is wat iedereen wil. Voor cliënten van Pantein uit de regio’s Maashorst en Meierijstad is het zorgaanbod hiervoor uitgebreid. 


Zij kunnen voortaan aansluiten bij de dagbesteding van Amaliazorg Van Haarenstaete in Mariaheide. De ruime openingstijden van de dagbesteding zijn uniek. Cliënten kunnen er vijf dagen in de week terecht tussen 8.00 uur ’s morgens en 20.00 uur ’s avonds. Zo is de passende dagbesteding en de (warme) maaltijd geregeld.   


 Fijn om samen te werken
‘We zijn trots op deze nieuwe vorm van samenwerking die past bij de (landelijke) ontwikkeling om meer zorg te bieden die langer thuis wonen ondersteunt. Samen met Amaliazorg kunnen we cliënten nu ook dagbesteding bieden’, zegt Sanne Somers, senior wijkverpleegkundige Pantein. ‘Bij de kennismaking bleek dat onze kijk op zorg veel op elkaar lijkt. We willen allebei zoveel mogelijk aansluiten bij de persoonlijke wensen. Dat maakt het fijn om samen te werken aan goede zorg thuis.’, aldus Gonny van der Heiden, locatiehoofd Amaliazorg Van Haarenstaete.

 

Langer thuis wonen door dagbesteding met ruime openingstijden


In vertrouwde omgeving zorg krijgen
De samenwerking tussen Amaliazorg en Pantein geldt voor cliënten die veel zorg nodig hebben en in aanmerking komen voor een ‘volledig pakket thuis’. Zij krijgen dezelfde zorg die zij zouden krijgen in een zorginstelling, maar blijven thuis wonen. De wijkverpleegkundige van Pantein kijkt samen met de cliënt en familie welke zorg nodig is en regelt dat. Bijvoorbeeld verpleging, fysiotherapie of maaltijden aan huis en/of natuurlijk dagactiviteiten. Zo zorgen we ervoor dat mensen dichtbij bij huis, in hun vertrouwde omgeving zorg krijgen.


Van acht tot acht
Gonny van der Heiden legt uit: ‘We merkten bij mantelzorgers de behoefte om meer keuzemogelijkheid te hebben in de tijden van dagbesteding. Vaak worden deze aangeboden tussen 10.00 en 16.00 uur. Amaliazorg Van Haarenstaete kan mantelzorgers nu extra ontlasten. Cliënten kunnen vijf dagen per week bij ons terecht. In het komende jaar onderzoeken we of we ook dagbesteding op zaterdag en zondag kunnen aanbieden. We bieden per dag drie dagdelen van elk vier uur aan, tussen acht uur ’s morgens en acht uur ‘s avonds. Een cliënt kan bijvoorbeeld twee dagdelen komen van 12.00 uur ‘s middags tot 20.00 ’s avonds. De wijkzorg kan dan ’s morgens de nodige zorg verlenen, de cliënt heeft ’s middags leuke en passende activiteiten bij Amaliazorg en eet ’s avonds mee. Daarna gaat de cliënt weer naar huis. Zo weet de mantelzorger dat de naaste een fijne dag heeft gehad en goed gegeten. Een zorg minder voor de cliënten van Pantein en hun mantelzorgers.’