Ondersteuning bij dementie

Ondersteuning bij dementie

Ondersteuning bij dementie

Bij (beginnende) dementie verandert er veel voor u en uw omgeving. Dementie is een complexe ziekte om mee om te gaan. Voor u, maar zeker ook voor uw partner en familieleden. Mensen met (beginnende) dementie zijn niet alleen vergeetachtig, hun gedrag kan veranderen, ze kunnen angstig worden en hun dag- en nachtritme kan verstoord raken. Boosheid, onmacht en depressie liggen op de loer. Gezinsleden maken zich daarbij vaak zorgen over uw veiligheid.

 

De casemanager dementie of ouderenverpleegkundige kan u en uw partner en familie ondersteunen. Ze geeft voorlichting over de ziekte, tips en omgangsadviezen, kijkt samen met u naar uw mogelijkheden en behoeften en biedt handvatten om samen verder te gaan.


Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes. De meest bekende is de ziekte van Alzheimer. Maar ook een herseninfarct of tumor kan tot geheugenverlies leiden. De ondersteuning en begeleiding is vooral gericht op aanvaarding van de ziekte en kijken wat nodig is om de kwaliteit van leven voor u en uw partner zo goed te houden.

Wat doet de casemanager dementie of ouderenverpleegkundige?

Afhankelijk van uw woonplaats komt er na de intake de casemanager dementie/ouderenverpleegkundige bij u op bezoek:

  • In de gemeente Land van Cuijk en gemeente Gennep krijgt u ondersteuning van een ouderenverpleegkundige. 
  • Inwoners van de gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meijerijstad, 's Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Vught en Oss krijgen ondersteuning van een casemanager dementie.

 

De casemanager dementie/ouderenverpleegkundige bespreekt uw ziekte en de gevolgen hiervan met u. Daarbij stelt ze vragen over uw dagelijkse bezigheden en uw gezondheid. Zij let op zaken als vermoeidheid, voeding, beweging, concentratie en communicatie. Ook hoort zij graag hoe u zich voelt. Ze wil ook weten hoe het met uw partner gaat en geeft hem of haar adviezen. Als u, uw partner of andere gezinsleden vragen hebben, beantwoordt ze die graag.

Andere zorg bij dementie inschakelen

De casemanager dementie of ouderenverpleegkundige biedt een luisterend oor en zoekt samen met u naar oplossingen. Ze kan u adviseren om hulp van de thuiszorg in te schakelen of dagactiviteiten te volgen en u helpen bij de aanvraag. Ze heeft contact met huisartsen en praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, welzijnsorganisaties, gemeenten en geriaters. Samen proberen zij de zorg en begeleiding te bieden waar u en/of uw partner behoefte aan hebben.

Wachtlijsten

  • In de gemeente Land van Cuijk en gemeente Gennep is er op dit moment een wachtlijst van maximaal zes weken voor de ondersteuning van een ouderenverpleegkundige.
  • In de gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meijerijstad, 's Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Vught en Oss is er op dit moment geen wachtlijst voor de ondersteuning van een casemanager dementie.

 

 

Locaties

In het kaartje hieronder ziet u in welke gemeenten ondersteuning bij dementie wordt geboden. 

Werkgebied Pantein

 

Wat kost zorg bij dementie?

Ondersteuning bij dementie wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet (ZvW). Hiervoor geldt geen eigen risico en hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

 

Heeft u een Wlz indicatie (Wet langdurige zorg) dan betaalt u wel een eigen bijdrage. Die bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en de hoeveelheid zorg die u ontvangt. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent hoeveel u moet bijdragen en dit kantoor stuurt ook de rekening. Op de site van het CAK kunt u al een eerste berekening maken: www.cak.nl

 

Indicatie (zorglegitimatie) aanvragen

Om zorg van een casemanager dementie/ouderenverpleegkundige te krijgen heeft u een indicatie, ook wel zorglegitimatie nodig. De wijkverpleegkundige of ouderenverpleegkundige kijkt samen met u en uw partner/familie welke zorg nodig is. De afspraken (welke zorg en hoeveel) worden vastgelegd in een zorgplan.

Afspraak maken of een vraag stellen

Inwoners van gemeente Land van Cuijk en gemeente Gennep
U kunt rechtstreeks contact met de ouderenverpleegkundige opnemen. De contactgegevens van de ouderenverpleegkundige kunt in de folder Ouderenverpleegkundige vinden.

 

Inwoners van de gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meijerijstad, 's Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Vught en Oss
U kunt een afspraak maken of een vraag stellen door te bellen met tel. 0900-8803 of stuur een mail naar casemanagersdementie@pantein.nl. Vermeld in uw bericht duidelijk het onderwerp, uw naam, emailadres en telefoonnummer. 

 

Uiteraard kunt u ook via de huisarts, geriater of wijkverpleegkundige de hulp van een casemanager dementie aanvragen.