M. Janssen

Werkzaam in:

  • regio Mill/Sint Anthonis
  • zorgcentra: De Lookant, Wanroij - Op 't Hoogveld, Sint Anthonis

 

Een specialist ouderengeneeskunde is een arts die gespecialiseerd is in de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken met verschillende gezondheidsproblemen. De klachten waar de specialist ouderengeneeskunde mee te maken krijgt, lopen erg uiteen. De meeste klanten zijn ouderen. Maar ook jonge mensen komen soms in een verpleeghuis terecht, voor revalidatie of vanwege een chronische ziekte.

Een specialist ouderengeneeskunde behandelt bijvoorbeeld klanten met (combinaties van) ziekten als dementie, diabetes, Parkinson, osteoporose, COPD, Korsakov, hartfalen, MS, beroerte, hersenletsel en psychische problemen. Daarnaast verlenen specialisten ouderengeneeskunde medische zorg aan klanten die bezig zijn met revalideren. Ook zijn ze deskundig en ervaren in zorg in de laatste levensfase.

Door de diversiteit aan aandoeningen krijgen klanten vaak verschillende soorten medicatie. Een specialist ouderengeneeskunde moet goed weten wat voor gevolgen verschillende medicijnen op elkaar kunnen hebben. Een specialist ouderengeneeskunde kan goed luisteren en is geduldig. Hij kijkt niet alleen naar de ziekte(n), maar ook naar het dagelijks leven van de klant en diens omgeving. Ook hier staat de kwaliteit van het leven voorop.

Lijn in uw behandeling en zorg

Vanuit zijn kennis en ervaring beoordeelt een specialist ouderengeneeskunde welke zorg u nodig heeft als u kampt met ingewikkelde gezondheidsproblemen. Daarbij kijkt hij niet alleen naar de ziekte(n), maar óók naar de gevolgen hiervan: wat betekent de ziekte voor uw lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren? Op grond hiervan adviseert hij over behandeling en zorg. Aan de hand van de bevindingen stelt de specialist een zorg/behandelplan op met aandacht voor alle gevolgen van uw ziekte. Ook staat in dit plan beschreven hoe u gezamenlijk de kwaliteit van leven kunt verbeteren. Alle afspraken over de behandeling en de rol van de diverse hulpverleners vindt u in dit plan terug. Het zorg/behandelplan komt in nauw overleg met de klant en met de andere hulpverleners tot stand. Op die manier zorgt de specialist ouderengeneeskunde ervoor dat er lijn zit in de zorg die u vraagt en krijgt.


De specialist ouderengeneeskunde:

  1. komt in beeld wanneer een klant geconfronteerd wordt met meerdere problemen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied;
  2. komt het liefst bij de klant thuis om zo onnodige belasting te voorkomen;
  3. werkt in teamverband samen met verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in zorg voor ouderen en chronisch zieken, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten en psychologen;
  4. heeft de regie voor de medische en niet-medische zorg.


Bij alles wat de specialist ouderengeneeskunde doet, staat de kwaliteit van leven centraal.

Een specialist ouderengeneeskunde volgt de klant voor een langere tijd. Dat maakt het mogelijk dat hij kan vaststellen of de behandeling en zorg die de klant krijgt hem helpen zo veel mogelijk volgens zijn eigen wensen te blijven leven.

Contact

Wilt u meer informatie over het werk van de specialist ouderengeneeskunde? Neem dan tijdens kantooruren contact op met het medisch secretariaat, tel. 0485 - 846621. U kunt ook mailen naar: med_sec_zorgcentra@pantein.nl. Wilt u graag een afspraak maken, dan kan dat via dit telefoonnummer of e-mailadres.


Terug naar overzicht