Samen Landerd, Samen Beter!

Publicatiedatum: 31 mei 2018

Thuiszorg Pantein is een van de partners van het programma Samen Landerd, Samen Beter!


De gemeente Landerd, inwoners, professionals en (vrijwilligers)organisaties werken hierin nauw samen aan een vitaal en gezond Landerd. Preventie en positieve gezondheid zijn hierbij de uitgangspunten. Wijkmanager Elga van Dartel van Thuiszorg Pantein: “Samen met de andere deelnemers richten we ons op het potentieel van mensen. We kijken naar wat iemand nog wél kan en wil en hoe iemand voor zichzelf een zo goed mogelijk leven kan leiden. Hierbij spelen eigen regie voeren en iemands vermogen om zich fysiek, sociaal of emotioneel aan te passen, een belangrijke rol. Door al in een vroeg stadium op deze nieuwe manier te kijken en te handelen, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.”

 

Aan de slag
De deelnemende organisaties hebben via een data-analyse en een enquête onder mensen uit het werkveld bekeken welke thema’s aandacht verdienen. Vier werkgroepen zijn inmiddels aan de slag gegaan met de thema’s:

  • Drugsgebruik -  jongeren
  • Stress door opvoeding - volwassenen
  • Stress door mantelzorg - volwassenen
  • Eenzaamheid – ouderen

 

Verzorgende IG Kitty van der Wijst van Thuiszorg Pantein, team Schaijk neemt deel aan de werkgroep die zich op eenzaamheid bij ouderen richt. Kitty vertelt: “Na een inventarisatie was de conclusie binnen onze werkgroep dat er in de gemeente Landerd eigenlijk al heel veel voor ouderen wordt georganiseerd door verschillende organisaties. We willen niet opnieuw het wiel gaan uitvinden, maar meer verbinding met elkaar gaan opzoeken en zorgen dat activiteiten meer bekendheid krijgen. Ook willen we graag dat meer inwoners aandacht voor elkaar hebben. We hebben al plannen om kinderen en jongeren meer bij ouderen te betrekken.”

 

In gesprek
Kitty vindt het positief dat zij vanuit Thuiszorg Pantein een bijdrage levert aan Samen Landerd, Samen Beter. “Mijn kennis en ervaring komt goed van pas in de werkgroep. Ik heb benadrukt dat het belangrijk is om met ouderen zelf in gesprek te gaan. Als iemand alleen woont, hoeft dat niet per se te betekenen dat iemand eenzaam is. Iemand die thuis z’n partner met dementie verzorgt, kan zich juist heel eenzaam voelen, omdat de positie ten opzichte van de partner is veranderd. Het is belangrijk om je in iemand te verdiepen.”