Jong adopteert oud in Wanroij

Publicatiedatum: 28 oktober 2019

Het taboe rondom dementie doorbreken en kinderen kennis laten maken met de wereld van ouderen met dementie. Dat is in het kort het doel van het project ‘Jong adopteert oud’ dat zorgcentrum Pantein De Lookant en basisschool De Sprong in Wanroij zijn gestart.


Op woensdag 30 oktober 2019 komen de leerlingen van groep 7 en 8 voor de eerste keer op bezoek in het zorgcentrum. Daarna zullen er nog vele bezoekjes volgen. Het project ‘Jong adopteert oud’ is een initiatief van de Universiteit Maastricht, in samenwerking met Alzheimer Nederland.

 

Contact
In onze samenleving krijgen steeds meer mensen te maken met dementie. Ook kinderen komen vaker met dit ziektebeeld in aanraking. Bijvoorbeeld als een grootouder aan dementie lijdt of als dementie zich bij een ouder op jonge leeftijd manifesteert. Goede voorlichting is daarbij belangrijk. Kinderen zijn doorgaans nieuwsgierig naar wat er aan de hand is. Bovendien zijn zij, vaak nog beter dan volwassenen, in staat om op een onbevangen manier de persoon met dementie tegemoet te treden. Via het project ‘Jong adopteert oud’ komen kinderen in contact met ouderen die dementie hebben en in een zorgcentrum verblijven. Zo leren kinderen deze wereld beter te begrijpen en te respecteren.

 

Adoptie
Om de kinderen goed op hun bezoek aan het zorgcentrum voor te bereiden, kregen ze onlangs op school al een gastles over dementie van een medewerker van Pantein De Lookant. Deze les bestond onder andere uit een geheugentest voor de kinderen, uitleg over de werking van de hersenen en omgangsvormen. De leerlingen hadden heel veel belangstelling voor de lesstof. Het project verplaatst zich nu naar het zorgcentrum. De klas gaat de komende tijd regelmatig een bezoek aan Pantein De Lookant brengen. Daarnaast kunnen kinderen die dat willen, een bewoner het zorgcentrum of klant van Thuiszorg Pantein ‘adopteren’ en regelmatig bezoeken.