Je leven weer op de rit met thuisbegeleiding van Pantein

Publicatiedatum: 7 september 2017

Het kan de beste overkomen: door omstandigheden raak je het overzicht of de grip op het dagelijks leven kwijt en kun je niet meer goed voor jezelf zorgen. De thuisbegeleiding van Pantein helpt om het gewone dagelijkse leven weer zelfstandig op te pakken.


Thuisbegeleiding van Pantein

Mevrouw Van den Heuvel is 65 jaar. Ze woonde samen met haar moeder tot deze eind 2012 overleed. Kort daarna verhuisde ze naar een aanleunwoning vlakbij zorgcentrum Katwijk in Oss. Omdat ze erg verdrietig was had ze nergens interesse in en ook geen zin om te eten, waardoor ze kilo’s afviel. Een bezorgde buurvrouw trok aan de bel en via via werd de thuisbegeleiding van Pantein ingeschakeld.

 

Mevrouw Van den Heuvel vertelt: “Ik stond op en zette thee of pakte fris om te drinken. Ik had geen honger en at maar één keer per dag. In het begin kwam het wijkteam drie keer per dag langs. Ze maakten boterhammen voor me, gaven me medicijnen, kwamen me douchen en keken of ik verder nog zorg nodig had. Ik kreeg thuiszorg en thuisbegeleiding”.

 

Thee en komkommer

Dorette Biemans, thuisbegeleider bij Pantein, hielp mevrouw Van den Heuvel haar leven weer op de rit te krijgen. Ze vertelt: “Toen ik eind 2013 bij haar kwam was ze heel gesloten en stil. Ze voelde zich nog niet prettig in haar nieuwe woning en had geen behoefte aan sociale contacten. Goed bedoelde adviezen uit haar omgeving ervaarde ze als bemoeizucht.

 

Toen ik zag dat er niet altijd eten in huis was, zijn we samen boodschappen gaan doen. We begonnen met een paar basale dingen maar tegenwoordig komen we soms wel met twee of drie tassen terug”. “Een goed teken”, lacht ze. “Gelukkig gaat het nu veel beter met haar. Ze gaat elke dag wandelen, kijkt televisie en leest de krant. Ze ruimt op, gaat winkelen, koopt bloemen en leuke spulletjes en maakt het gezellig in huis.” Mevrouw Van den Heuvel kan dit beamen: “Mijn buurvrouw zei “Nu ben je weer 100% de oude!” toen ze zag dat ik bloemetjes op het balkon had gezet. De woning interesseerde me eerst niet, maar nu zou ik hier niet meer weg willen”.

 

Mevrouw Van den Heuvel kan nu weer prima voor zichzelf zorgen. Voor de warme maaltijd gaat ze naar zorgcentrum Katwijk en het wijkteam komt alleen nog langs om te helpen met douchen. Elke week komt iemand schoonmaken. Dorette loopt geregeld bij haar binnen om te zien hoe het gaat en de week door spreken. Dan drinken ze een kopje thee met komkommer erbij. Soms gaat Dorette mee naar afspraken, bijvoorbeeld naar de huisarts. Ook kijkt ze mee met de administratie, afspraken en post.

 

Praktisch en sociaal

Dorette vertelt: “We hebben een hele praktische insteek. Mensen kunnen hun verhaal kwijt, maar we doen ook dingen samen zoals boodschappen of de was, post en administratie. Je komt bij mensen in hun privé leven. Dan kun je makkelijker een band opbouwen en je ziet ook beter of iemand zich redt in het dagelijks leven en waar iemand behoefte aan heeft. Samen met de cliënt bespreken we het dagritme en de planning van activiteiten. Als iemand behoefte heeft aan sociale activiteiten kijken we wat er in de wijk te doen is en hoe iemand meer contacten kan krijgen. Daarbij luisteren we altijd goed naar wat de cliënt aangeeft. Niet iedereen heeft immers dezelfde wensen.

 

Mevrouw Van den Heuvel heeft een aantal jaar in de rouw gezeten. Het verdriet om haar moeder heeft ze alleen verwerkt. Ze had toen weinig behoefte aan sociale contacten. Mensen probeerden haar op te beuren, maar er was eerst tijd nodig om te rouwen en te helen. Het is mooi om te zien dat ze nu weer opbloeit. Ze eet meer, is vrolijk en actief en een sociale vrouw. Als we boodschappen gaan doen komen we door zorgcentrum Katwijk. Dan maakt ze praatjes en is ze vrolijk. Ze denken vaak dat ik haar dochter ben.

 

Mevrouw Van den Heuvel komt de medewerkers van Pantein nog regelmatig tegen in de buurt. “’Als er iets is kun je ons altijd roepen’ hebben ze mij gezegd, en dat is ook zo. Dat geeft een fijn gevoel.” 

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op https://www.thuiszorgpantein.nl/zorg-en-dienstenaanbod/gespecialiseerde-thuisbegeleiding/32/