Dankzij de ‘dementiecoach’ nog samen thuis

Publicatiedatum: 28 november 2017

Als je partner Alzheimer heeft verandert alles. Niet alleen je dagelijkse ritme en bezigheden, ook je relatie tot elkaar, je sociale leven en de wereld van de zorg waar je mee te maken krijgt.


‘En het laatste is ingewikkeld, vertelt de heer de Kruif’. Ruim 5 jaar geleden werd bij zijn vrouw Alzheimer geconstateerd. Via de geheugenpoli kregen ze een ‘Alzheimer/dementiecoach. Marion is ‘de coach’ die ons nu ruim 3 jaar begeleidt. In het begin waren het vooral de gesprekken met mijn vrouw erbij. Samen praten over Alzheimer, ondersteunen bij het verdriet, de onmacht en praktische tips en oplossingen hoe met de Alzheimer om te gaan. Bij niemand verloopt dat proces hetzelfde. Met haar kennis van zaken helpt ze ons met de dingen die op dat moment de aandacht vragen.

Alzheimer is een ziekte waar je niet meer beter van wordt, integendeel. Het geheugen, het uitvoeren van dagelijkse dingen bijvoorbeeld aankleden, eten maken, mensen herkennen, het wordt steeds moeilijker. Mijn vrouw gaat nu drie keer in de week naar de dagbehandeling. Dat zijn de momenten waarop ik de dingen kan doen en regelen; boodschappen, administratie, de tuin en iets voor mezelf. Ja, die tijd voor mezelf wordt steeds minder.

Marion komt nu vooral voor mij. Het is prettig om met haar van gedachte te wisselen over problemen en te overleggen hoe het verder moet. Zij is goed op de hoogte hoe alles werkt in de zorg en van de voorzieningen op het gebied van Alzheimer. Dat kun je zelf niet allemaal weten en bijhouden.

Met de hulp en begeleiding van Marion is het mogelijk dat we nog samen thuis wonen en ik nog voor mijn vrouw kan zorgen. We genieten zelfs nog regelmatig van kleine dingen zoals o.a. muziek. Het is een zware taak, zorgen voor een partner met Alzheimer. Het is een proces waarin je continu wordt verrast door de situatie. En het is een traject dat maar een richting heeft! Het is in zo’n situatie belangrijk niet alleen te kijken naar de beperkingen, maar ook naar de mogelijkheden die er zeker nog zijn’. 

Marion is casemanager dementie bij Pantein. Een casemanager dementie werkt nauw samen met huisartsen, praktijkondersteuners, geriaters, het wijkteam en (wijk)verpleegkundigen om de zorg en begeleiding af te stemmen en goed te laten verlopen.

U kunt rechtstreeks of via een van die samenwerkingspartners met de Casemanager dementie in contact komen.