Column: Eigen kracht

Publicatiedatum: 30 augustus 2017

Een column van wijkverpleegkundige Miriam van Schaik van Thuiszorg Pantein - team Mill.


Zij vertelt in weekblad De Neije Krant over hoe zij mensen stimuleert om hun eigen kracht te benutten:

 

"Als wijkverpleegkundige kom ik bij veel mensen met verschillende zorgvragen thuis. Vanuit de overheid wordt gestimuleerd dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Samen met de zorgvrager bekijk ik welke zorg en/of ondersteuning daarbij nodig is. Soms kan dit andere zorg zijn, dan iemand in eerste instantie had gedacht.

 

Zo was ik op huisbezoek bij een mevrouw die aangaf hulp nodig te hebben bij het douchen. Tijdens het gesprek bleek dat mevrouw zich wel zelf kon wassen en aankleden. Douchen lukt niet meer, mevrouw gaf aan dat ze niet zo lang kon staan en haar rug niet kon wassen. Tijdens het wassen aan de wastafel zat mevrouw altijd op een krukje, dit vond ze minder vermoeiend. 

Miriam van Schaik

Wijkverpleegkundige Miriam van Schaik

 

Samen hebben we haar badkamer bekeken en kwamen tot de conclusie dat mevrouw het krukje ook in de douche kon gebruiken om te zitten. Daarnaast kon er een beugel aan de muur worden bevestigd, zodat zij zich hieraan vast kan houden. Deze beugels zijn bij bouwmarkten of thuiszorgwinkels verkrijgbaar. Ook heb ik mevrouw een doucheborstel laten zien, waarmee ze zelf haar rug kan blijven wassen. Deze doucheborstels zijn er in verschillende maten en vormen te koop bij drogisterijen. Mevrouw kan met deze (kleine) aanpassingen zelfstandig blijven douchen, waardoor ze geen thuiszorg nodig heeft. En daar was ze erg blij mee."