Zorg bij astma en COPD

Wat is zorg bij astma en COPD?

Astma en COPD zijn longaandoeningen waarbij klachten optreden als hoesten, kortademigheid en benauwdheid. Mensen met longklachten hebben vaak ook minder energie. De longverpleegkundige leert u met uw klachten omgaan en beantwoordt uw vragen. Ze kijkt met u mee wat u kunt doen om de klachten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken of de inrichting in uw huis aanpassen.

Heeft u longklachten, dan zal de huisarts u meestal eerst een longonderzoek laten doen. Als er een longverpleegkundige bij uw huisarts op de praktijk werkt, doet zij dit vaak. De longverpleegkundige begeleidt iedereen met longklachten, zowel kinderen als volwassenen als ouderen die in de terminale fase van COPD zijn.

Wat doet de longverpleegkundige?

Onze longverpleegkundige helpt u omgaan met uw longklachten. Ze geeft informatie, praktische tips en advies. Ze begeleidt en ondersteunt u als u uw gedrag wilt veranderen (bijvoorbeeld als u wilt stoppen met roken).

Uitleg en advies over longbehandeling

De longverpleegkundige bespreekt uw behandeling met u en legt het gebruik van inhalatiemedicijnen, vernevelaars en zuurstof uit. Ze kijkt naar uw conditie en uw gewicht en adviseert u over manieren om die te verbeteren. Ze kan u ademhalingstechnieken leren en met u zoeken naar aanpassingen in huis of vervoer, bijvoorbeeld als u allergisch bent voor huisstofmijt of pollen.

Ze beantwoordt al uw vragen, zoals:

  • Wat is astma of COPD?
  • Hoe kan ik voorkomen dat mijn klachten verergeren?
  • Mag en kan ik nog werken en sporten?
  • Moeten mijn huisdieren weg?
  • Moet ik de vloerbedekking vervangen en hoe betaal ik dat?

 

De longverpleegkundige werkt samen met uw huisarts en/of de longarts. Daarnaast overlegt ze met andere zorgverleners die u begeleiden, bijvoorbeeld de medewerkers van de thuiszorg of de fysiotherapeut.

Locaties

In het kaartje hieronder ziet u waar Pantein zorg bij astma en COPD aanbiedt.

Werkgebied Pantein

Wat kost de longverpleegkundige?

De zorg bij Astma en COPD door de longverpleegkundige wordt vergoed vanuit de basisverzekering door uw zorgverzekeraar. Hiervoor geldt geen eigen risico en hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

 

Indicatie (zorglegitimatie) aanvragen

Om zorg van een longverpleegkundige te krijgen heeft u een indicatie, ook wel zorglegitimatie nodig. Verzekeraars hebben met zorgorganisaties afgesproken dat een wijkverpleegkundige samen met de klant en de partner/familie kijkt welke zorg nodig is. De afspraken die zij samen maken (welke zorg en hoeveel) worden vastgelegd in een zorgplan.

Afspraak maken met de longverpleegkundige of een vraag stellen

Wilt u een afspraak maken met de longverpleegkundige of een vraag stellen? Bel dan met 0900-8803 (lokaal tarief) of stuur een mail naar longvp.thuiszorg@pantein.nl. Vermeld in uw bericht duidelijk het onderwerp, uw naam, emailadres en telefoonnummer. 

Folders